Pazartesi, 07 Ocak 2019
  0 Replies
  41.7K Visits
0
Votes
Geri Al
  Subscribe
Çalışanların izin hakları nelerdir?

Öncelikle işçinin yıl boyunca durmaksızın çalışması beklenemez. Bu fiziksel olarak ve ruhen sürdürülebilir değildir.

İşte tam da bu yüzden İş Kanunu, yıllık izin kullanımını ne işçinin ne de işverenin takdirine bırakmamış ve kullandırılmasını mecbur kılmıştır. çalışanın İş Kanununa göre ücretli ve ücretsiz izin hakları mevcuttur. Biz bu yazımızda ücretli izin haklarını ele alalım.

İşçinin izin hakları denince ilk olarak akla yıllık izin hakkı gelmektedir. Yıllık izin hakkı dışında babalık izin hakkı, doğum izni hakkı, mazeret izinleri gibi hakları mevcuttur.

İşçi - çalışan, işe girdiği tarihten itibaren 4857 Sayılı İş Kanununun ilgili maddelerinde belirtildiği üzere 1 yılını doldurmasının ardından bir sonraki yıl kullanılmak üzere yıllık izin hak eder. Yıllık izin süreleri 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) olanlara en az 14 gün,5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara en az 20 gün, 15 yıl (dahil) ve daha fazla olanlara en az 26 gün'dür. Yıllık izin ile ilgili bilinmesi gerekenler ve çok sorulan konular yıllık izin bölünebilir mi?, Yıllık izinden vazgeçilebilir mi?, Yıllık izinli iken başka iş yerinde çalışılabilir mi?

Öncelikle yıllık iznin bölünmesi ile ilgili sınır yok ancak 10 günden az olmamak üzere bölünebilir, yıllık izinde vazgeçme mevzusunda ise İş Kanunu madde 53 ’de şöyle belirtilmiştir. “Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez. İşçinin yıllık izin kullanmak istememesi, izin kullanmadan çalışmak istemesi diye bir durum söz konusu değildir. İşveren işçinin izinlerini kullanılıp kullanılmadığından sorumludur.Diğer merak edilen konu ise yıllık izindeyken başka işte çalışılabilir mi? Yıllık izin işçilere dinlenmek üzere verilmiş bir izindir. İş Kanunu madde 58’de işçinin yıllık izin süresinde çalışmasını yasaklamıştır. Ayrıca ilgili yılda kullanmadığı izni bir sonraki yıla devredilir.

Gelelim diğer izinlere kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar iş yerinde çalışabilir.

Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. Burada baba işçinin babalık izin hakkı 5 gündür. Diğer Ücretli izin haklarından kısaca bahsedecek olursak mazeret izinleri varlığı halinde çalışan talep ettiğinde verilmesi zorunlu izinlerdir. Bunlar; evlenen işçiye 3 gün, evlat edinen işçiye 3 gün, annesi, babası, eşi, kardeşleri ya da çocuğu ölen işçiye 3 gün, engelli çocuğu tedavi gören işçiye 10 gün şeklindedir.

Görüldüğü üzere, izin denince akla ilk olarak yıllık izin gelse de, İş Kanununda belirtilmiş çeşitli izin türleri vardır. Önemli olan, hangi durumlarda izin talebinin karşılanmasının mecburi olduğunu ve hangi durumlarda işverenin takdir yetkisi olduğunu bilmektir.

Seval ŞENTÜRK
Bu iletiye yanıt yazılmamış!
İlk yazan siz olun!
Yanıtınız
Dosya & görsel >> gif,jpg,png,jpeg,zip,rar,pdf türleri desteklenir!
· Ekle · Sil
  Upload Files (Maximum 1MB)
Güvenlik Kodu
Lütfen kodu